STOLLAR BOLLAR PODCAST

En kulturpod om allt. 

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Spännande gäster i en egen ljudvärld är vår grundidé och ämnena vi intresserar oss för är lika gränslösa som osorterade:
Slask, teater, nakensnäckors parningsriter, dramaturgi, konst, sex, undergång, rus, återfödelse, litteratur, medvetande och omedvetande, samtidsfenomen som virus och politik, anatomi, kärlek, bakterier, återfödelse, religion, mode, magi och vår plats på den här planeten är några av de ämnen vi tänker bolla med varandra och med våra kommande gäster.

Prenumera gärna på mitt nyhetsbrev.

Författare Petra Revenue, kompositör Björn Knutsson och skådespelare Karin Blixt formar  podcasten STOLLAR BOLLAR. Konst möter här vetenskap och religion. Vi har varit en del av Teater Trixters konstnärliga kärna i många år, och när vi lämnade denna plattform i december 2020 var det självklart för oss att fortsätta samtalet med varandra och med andra i ett nytt format. Våra gäster är grubblare, konstnärer och forskare vi är nyfikna på. Den eviga frågan kring vad medvetande är, hur det flödar mellan oss och hur vi gör konst av det jagar oss fortfarande. Stollar Bollar är ett sätt att mötas, diskutera och gestalta.

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Avsnitt 1. Bajs, Bergsbestigning och Alkemi.

PREMIÄR för STOLLAR BOLLAR!  I detta avsnitt sparkar vi ÄNTLIGEN igång vår podcast genom att bla reda ut vad som händer om man blir bajsnödig när man klättar i berg. För att få ordning på detta har vi tagit deltidsäventyrare Evalena Edgren till hjälp. Vi börjar i det lägsta, prima materia, för att tillsammans med våra lyssnare skapa guld. Vi njuter av poesi med veckans konstnärer, Mauritz Tistelö och Janne Kemi. Vincent Knutsson-Blixt bjuder på funk, och vi samtalar om det som upptar oss, vilket är vår själva ide.

Mauritz Tistelö är poet och performanceartist. 

Avsnitt 2. Skurkar, virus och andra parasitoider.

I veckans episod vänder vi och vrider på SKURKEN. Hur beter sig egentligen en riktigt skurkaktig person? Hur vet man vem som är antagonisten i samhället och i våra skapade berättelser? Stollarna konstaterar att "positive thinking" har påverkat den karismatiske skurken Donald Trump negativt. Bara för att han påstår något alldeles bestämt betyder det inte att det är sant. Veckans gäst är Kennet Lundin. Med honom analyserar vi den hypermoderna crispr-tekniken som stökar om i vårt innersta och tillsammans försöker vi klargöra om virus är biologins egen superskurk. Och hur ska vi se på vår egen roll i dessa dystra tider? Är människan en parasit på jordens yta? Det värsta skurkigaste varelsen av alla? Veckans konstnär Christer Öhman lockar till drömmar om stjärnklara nätter i fjärran.

Under inspelning med Kennet Lundin. 

Vill du veta mer om Kennet?  Han är vetenskaplig intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum och docent vid Institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.  Lundins forskning handlar om form och släktskapsförhållanden hos marina ryggradslösa djur. Ett fokus ligger på de grupper som var först i historien att utveckla tvåsidig kroppsform, med fram och bak, samt tre kroppsskikt. Maj 1999 blev han först i världen med att doktorera på djurstammen Nemertodermatida, tvåstensmaskar. Dessa studier har betydelse för förståelsen av evolutionshistorien för djurens stamträd och för utvecklingen av organsystem, som hjärna, mag-tarmsystem och stamcellsforsking. Han har också studerat paradoxmaskar. Ett annat ämne är nakensnäckor. 

Vincent Knutsson Blixt gör en del av musiken. Trots sin ringa ålder exprimenterar han med språk och "funky sounds" i många avsnitt.

Avsnitt 3. Fåglar och fula fiskar

Vi fortsätter i detta avsnitt utforska ondskans natur och olika typer av skurkighet. Vi snuddar vid sektbeteenden och grubblar på bibelns ibland ambivalenta budskap. Var Jesus en shysst kille? Gäst i studion är prästen Lars van der Heeg, som även sjunger, skådespelar och skriver på din debutroman när han inte idkar bröllop och begravningar, predikar eller arbetar som studentpräst. Karin delar sin fascination för citybirds, det vill säga fåglar och människor som lever med och för fåglar. Vi träffar en fågelkonstnär som tillbringar tid på gatan och som tolkar fåglars beteenden på eget vis. Veckans konstnär som skapar musik är Salome Kent.

Även i Bibeln finns det skurkar. Här diskuterar vi med prästen Lars van der Heeg som har många strängar på sin lyra. Förutom sitt arbete för svenska kyrkan sjunger och skådespelar Lars samt arbetar på sin första roman.

Avsnitt 4. Musan, gudinna eller tvångstanke? 

Varför är det så svårt att leva upp till "musa-status"? Måste man vara mystisk, duger inte en människa av kött och blod? Varför känner kvinnor skam när dom själva objektiviserar? Måste musan leva långt bort men ändå vara kopplad till din smärtpunkt? Hur subjektiva vågar vi bli? Är det vanligt att hemliga kommunikationer existerar mellan konstnärer, att meddelanden utbyts i konst som man inte låtsas om i verkligheten? Ett sätt att älska, ett sätt att ta hämnd. Är det "allt för konsten" som gäller? På vilket sätt liknar vampyrer konstnärer? Vad är en musa enligt den ursprungliga betydelsen? Gäster är musiker och författare Kajsa Grytt samt Josefin Gray, skådespelare i gruppen Iraqi Bodies, som är avsnittets konstnärer. Musiken i övrigt är Björns och dikterna som inleder och avslutar är mina egna tidiga.

 

Kajsa och Petra samtalar på zoom.

Avsnitt 5. Den förlorade musan. 

Vi fortsätter diskutera musan i ytterligare en episod. Gäster då är Christer Öhman musiker och kompositör som förlorat kontakten med musan när han bildade familj, Lars Andersson skådespelare och regissör. Veckans konstnär är poet och författare Louise Halvardsson.

Christer Öhman begrundar sina livsval i Stollar Bollar.

LYSSNA DIREKT genom att klicka HÄR!

Louise Halvardsson läser poesi i avsnitt 5.